Resepi Anis Moist Chocolate Cake

Bahan A
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
2 biji telur

Bahan B
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu baking powder
1/2 sudu soda bikarbonat

Bahan C ( Topping )
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat

Cara-caranya :
Masak bahan A(kecuali telur) dengan api sederhana ( masak sehingga gula larut dalam air). 2 biji telur dipukul sekali dan masak sekali dengan bahan A. Akhir sekali masukkan bahan-bahan B dan masak bersama. Siap untuk di kukus atau di bakar.
#kek 1 kilo akan masak dalam 20-30 minit samada bakar@kukus.

Cara-cara membuat topping :
Panaskan minyak masak dan masukkan serbuk koko dan susu pekat kemudian kacau. ( sekiranya pekat sangat boleh masukkan sedikit full cream @ kurangkan serbuk koko. Siap untuk di topping.



Saya dah cuba. memang marvelous. Tak sempat nak ambil gambar dah licin.
 'Selamat Mencuba"

7 peluk cium ::

mdmbaizura said...

sukatan bhn kt ats tok sekilo ke krg sekilo

zulaikha said...

full cream tu ape ea?susu ke?

Anonymous said...

Tq sesangat

Meez Chempaka said...

Serbuk koko brand ape ye

Meez Chempaka said...

Serbuk koko brand ape ye

areey j said...

Cake ni mmg terbaik . Dah rasa rm5 je

Sophiahanis bt Md Hanipah said...

Hai dear :)
saya yana wakil dari Kak ANIS, founder Anis Choc Moist Cake

nak sampai kan pesan kak Anis to say million thanks for your appreciation toward our LOVE Cake by sharing this recipe to others :)

entry lama, kami baru jumpa..hehehe...
keep in touch kayyy ^_^

Post a Comment